torstai 9. elokuuta 2012

Kenellä on muistoja Hämeenlinnan olympiakesästä?

"Hämeenlinna eli olympiahuumaa kesällä 1952, kun kaupunki sai kunnian olla yksi Suomen olympia-kaupungeista. Millaisia muistoja, kuvia, esineitä tai kertomuksia olympiavuodesta 1952
ja Hämeenlinnan tapahtumista vielä löytyy.

Vanhat 1950-luvun Ahvenisto- ja Aulanko hihamerkit
Kuva: Markku Karvonen / Yle

”Muistan kuinka isä ja äiti lähtivät olympialaisiin. Isä innostui kisatapahtumista niin, että muiden tavoin heitti riemun hetkellä hattunsa ilmaan. Sinne jäi isän ainoa hyvä hattu”. Näin muisteli eräs Radio Hämeen kuuntelija. Kanava palaa kesä-heinäkuussa muistoihin 60 vuoden takaa, jolloin Suomi järjesti ylpeänä kansana maailmalle olympiakisat ja Hämeenlinna sai paistatella olympiakaupunkina.

Hämeenlinnassa ratkottiin nykyaikaisen 5-ottelun paremmuudet henkilökohtaisissa ja joukkuekilpailuissa. Lisäksi kaupungissa pelattiin maahockeyta. Olympiatuli paloi ja Hämeenlinna näytti parastaan. Kisapaikkana oli Ahvenisto ja kisakylänä Aulanko. Kaupunki oli valmistautunut kisoihin jo edellisenkin vuoden. Kisavieraille oli tarjolla mm. hämäläistuotteiden messut, taidetta, erilaisia muita huveja ja uusi sisävesilaiva.

Koko vuosi 1952 on saanut kultaisen hohteen. Suomi sai vihdoin maailmansodan takia peruuntuneet kesäkisat, universumin kaunein nainen tuli Suomesta ja lopun huipensi sotakorvausten loppuun maksaminen Neuvostoliitolle. Voisi sanoa, että vuosi nosti suomalaisten itsetuntoa, toi uusia ulkomaisia tuulahduksia ja siirsi maan sodanjälkeisestä jälleenrakennuskaudesta uudenlaiseen Suomeen."

Lähde: yle.fi/uutiset/kenellä_on_muistoja_hämeenlinnan_olympiakesästä/hihamerkki  / 13.6.2012

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti