lauantai 1. helmikuuta 2014

Etikettitehtävä: Itsenäisyyspäivän juhlan 2013 upeimmat puvut

Lainauksia etikettitehtävästä, jonka Harriet Nikus teki pukeutumisneuvojan opintoihinsa liittyen:

"Vaatesuunnittelijana asetan onnistuneelle asukokonaisuudelle ehkä hieman liiankin korkeat vaatimukset.  Asun pitää olla kantajalleen istuva, siinä täytyy olla materiaalissa tai mallissa mielenkiintoisia ja joskus yllättäviä elementtejä.  Yksinkertainen ja ajaton on usein parasta.  Juhlan Tumma pukukoodi salli enemmän vaihtelua asun ja asusteiden valinnassa ja tuntui siltä että nais juhlavieraiden oli entistä vaikeampi löytää itselleen tilaisuuden luonteeseen sopivia asuja, materiaaleja ja värejä.  Tumman pukukoodin, iltatilaisuuden ja Suomen itsenäisyyspäivävastaanoton ollessa kyseessä asukokonaisuudeksi pitäisi valita mahdollisimman juhlava vaihtoehto.  Kyseessä on kuitenkin Suomen mittakaavassa se arvokkain juhla. 

Tumman puvun etiketissä naisen tulee pukeutua tilaisuuden luonteen mukaan.  Asu voi olla kevyt jakkupuku, hienostunut leninki, kevyt takki-leninki-yhdistelmä tai elegantti housuasu. Klassinen vaihtoehto on kotelopuku tai pikkumusta.  Puvun helman pituus voi olla minimittaisesta nilkkaan.  Mitä juhlavampi tilaisuus sitä varmempi valinta on pidempi helma.  Ilta juhliin valitaan juhlavampia kankaita ja juhlavampia sekä näyttävämpiä koruja.  Viralliseen tilaisuuteen sopivat paremmin tummahkot värit.   

         

Presidentin puolison Jenni Haukion puku oli elegantti 1960-luvun henkinen coctailpuku.  Puku oli malliltaan suora polvimittainen ja yläosastaan yksiolkaiminen.  Materiaalina oli käytetty mustaa ja kullalla maustettua silkkilureksia ja pääntien viimeistelyssä ja kapean vyön materiaalina mustaa silkkisamettia, silkki on juhlamateriaalien kuningarar. Puvun oli valmistanut Haukion ystävä Sari Nordström.  Korut asuun olivat Kalevalakorun kokoelmista, kevyet riippuvat kultaiset korvakorut ja kultainen rannekoru turkoosilla kivellä.  Riikinkukkosulka kuviolla kirjailtu pieni kirjekuorilaukku oli Paola Suhosen suunnittelema. Laukussa toistuivat Haukion puvussa olleet materiaalit ja värit.  Kenkinä olivat mustat nahka korkokengät rusetti koristeella.

Jenni Haukion asu oli erittäin tyylikäs, valmistettu kauniista materiaaleista ja toteutettu korkealaatuisesti, sopien kantajansa hoikkaan vartaloon.  Ensimmäistä kertaa hän onnistui näyttämään ikäiseltään yksinkertaisessa, mutta juhlavassa juhla-asussaan.  Puku toi mieleen Jacqueline Kennedyn ja Audrey Hepburnin, jotka olivat 1960-luvun tyyli-ikoneja.  Kokonaisuus oli todella onnistunut ja raikas kampausta ja meikkiä myöten.

Puvun mittasuhteet olivat erittäin onnistuneet.  Yksiolkaimellisuus toi asuun keveyttä paljastaen juuri sopivasti, ei liikaa.   Mustakultaisen kankaan leikkaaminen kahdella mustalla silkkisametti viivalla oli nerokasta puvun ryhmittämistä ja katseen ohjaamista.  Niillä saatiin luotua pidentävä vaikutus ruumiinmittasuhteisiin (Haukio näytti asussaan hoikemmalta ja pidemmältä kuin muulloin), korostettua kapeata vyötäröä ja kehystettyä sekä viimeisteltyä kauniisti pääntien linjaa.

Itsenäisyyspäivän henkeen ja tapahtuman ohjelmaan kuuluvaan konserttiin nähden lyhyt asu oli sopiva.  Presidentin puolison asuna valinta oli asiallinen, ajaton, yksinkertaisesti elegantti.  Jenni Haukiolla oli ehdottomasti illan kaunein ja tyylikkäin asukokonaisuus. 


Romanian suurlähettilään vaimolla oli kaunein, juhla kankainen, Chanel henkinen jakkupuku.  Hän kantaa asukokonaisuuden ryhdikkäästi ja tyylikkäästi.  Väri pukee häntä ja pidän jakkupuvun ¾ osa hihoista, satiini yksityiskohdista, jotka keventävät muuten klassista jakkupukua. Kampauksessa hiukset on kerätty taakse tyylikkäästi kihara nutturalle. Jakkupukuun täydellisesti sopivat sirot hopeiset korut ja asun sävyiset kengät täydentävät tyylikästä kokonaisuutta.


Vilja Pylsy F.J. Sillanpääseuran projektipäällikkö valkohopeassa graafisessa 1930-luvuku henkisessä iltapuvussa. Inspiraationa 1930-luvulla olivat Egyptin hautalöydöt mikä näkyy varsinkin puvun kankaan kuvioinnissa. Asusteina on musta kirjekuorilaukku, mustat kengät ja hopeiset korut, jotka täydentävät eleganttia kokonaisuutta. Pitkät hiukset kammattuna kihara nutturalle ja silmämeikissä jälleen näkyvissä egyptiläis-vaikutus paksulla mustalla silmärajauksella.


Tyylikäs musta puku hopeisilla koristeilla.  Kauniit ja kantajalleen sopivat leikkaukset ja mielenkiintoiset, mutta yksinkertaiset yksityiskohdat. Asua täydentää kaunis juhlakampaus, jossa hiukset koottu taakse modernille nutturalle ja kampausta koristavat hopeanväriset hiuskorut. Asusteina on siro musta kirjekuorimallinen iltalaukku ja mustat kengät.  Helmat ovat hieman tulkinnanvaraisesti etiketin mukaan liian pitkät.  Etiketin mukaan puvun pituus voi olla minimittaisesta nilkkaan.


Puvussa kaunis ja mielenkiintoinen yksityiskohta takana.


Komiat pohjalais Duudsonit Härmäläis-lookissaan. Duudsonien ”kansallispuvut” on suunnitellut Anu Pirilä ja asustanut Gtie. Etiketin mukaan kansallispukuja käytettäessä on tärkeää, että asukokonaisuuden tulee olla malliltaan alkuperäinen, eikä siinä ole nykyaikaisia lisukkeita." Pohjalaisena miesten puvut jäivät mieleen komeina vaikka eivät täysin etiketin mukaisia. 

Kirjoittanut: vaatesuunnittelija Harriet Nikus / Ateljee Agami  Ei kommentteja:

Lähetä kommentti