torstai 31. tammikuuta 2013

Tänään "Täällä alkaa seikkailu"-elokuva (1965)

Naispäähenkilö (Harriet Anderssonin) asut ovat pariisilaisen Balmanin muotitalosta.

Kino Suomessa alkaa tänään 80 vuotta täyttävän Jörn Donnerin elokuvien sarja.


"Donnerin Kolmas kokoillan elokuva Täällä alkaa seikkailu (Här börjar äventyret) sai ensi-iltansa joulukuussa vuonna 1965 yhtä aikaa Helsingissä, Tukholmassa ja Oslossa. Ruotsalais-suomalaisessa yhteistuotannossa tuottajaosapuolina olivat Suomesta Fennada-Filmi ja Ruotsista Sandrews.

Jörn Donnerille tunnusomaiseen tyyliin tämäkin elokuva on Donnerin käsikirjoittama. Elokuva kertoo ruotsalaisen muotitalon johtajan Anne Englundin vaikeasta valinnasta kahden miehen välillä. Anne Enlundilla on ollut aiemmin Berliinissä lyhyt suhde suomalaisen arkkitehdin Toivo Pajusen kanssa. Englund tulee Helsinkiin tapaamaan Pajusta ja saa kuulla Pajusen olevan vakavasti sairas. Englund tapaa Helsingissä myös entisen rakastettunsa ranskalaisen liikemiehen Jacquesin, joka on seurannut Enlundia Helsinkiin. Syntyy kolmiodraama.

Elokuva on kuvattu pääasiallisesti eri puolilla Helsinkiä, mutta myös Berliinissä. Elokuva sisältää myös dokumentaarista aineistoa jatkosodasta. Pääosaan Donner kiinnitti aiempien elokuviensa tähden ruotsalaisen Harriet Anderssonin. Muissa rooleissa ovat Matti Oravisto, Göran Ceredberg, ranskalainen Claude Titre, Tea Ista, Sakari Jurkka, Tauno Majuri, Senni Niminen Maj-Britt Seitava ja Pehr-Olof Sirén.
Elokuvasta tuli vuoden menestynein kotimainen elokuva, mutta suomalais-ruotsalaisena yhteistuotantona se edusti myös Ruotsia useilla kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla."
Lähde:  http://teema.yle.fi/ohjelmat/juttuarkisto/taalla-alkaa-seikkailu-12
TÄNÄÄN 
31.1.2013 klo 21.55 YLE TEEMa

Kino Suomi: Täällä alkaa seikkailu (12)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti