maanantai 10. syyskuuta 2012

"Viireissä vilisee muistoja"

Yle uutiset Kainuu 11.3.2011 Päivitetty 6.6.2012:
"Lomailijat keräsivät menneinä vuosikymmeninä matkailuviirejä. Kajaanilainen Tuomo Tolonen on säästänyt keräämänsä viirit, jotka ovat löytäneet paikkansa mökin seiniltä.

Tuomo Tolosen kesämökin seinillä ja kurkihirressä on lukuisia viirejä. Kaupunkiviirit ovat säilyttäneet värikylläisyyden, vaikka vanhimmat ovat 1960-luvulta. Vanhimmissa viireissä on kirkkoja, seinällä komeilee myös kaupunki- ja maakuntaviirejä. Niitä hankittiin aikoinaan lomareissuilta, jotka suuntautuivat Ruotsista ulkomaille. Tolonen asui perheineen Ruotsissa 17 vuotta, jonka jälkeen he muuttivat takaisin Kajaaniin.
- Näissä on paljon tunnearvoa ja mukava näitä on katsella ja muistella menneitä. Viirejä on paljon muun muassa Suomesta, Saksasta, Ruotsista, Tanskasta, Turkista ja Venäjältä, kertoo Tolonen.Elävimmät muistot Tanskasta ja Norjasta
- Kööpenhaminan viiri tuo ikimuistoja, kun siellä lomailtiin koko perheen kanssa. Käytiin tivolissa ja eläintarhassa. Ne ovat yhteisiä muistoja.
Yksi tapaus on ylitse muiden, joka tapahtui Norjan Hammerfestissä juhannuksena 1969.
- Olimme tuttavaperheen kanssa automatkalla Nordkappiin ja yövyimme camping-alueella Hammerfestissä. Aamulla teltan päällä oli viisi senttiä lunta. Matka tyssäsi, kun autossa ei ollut talvirenkaita, eikä meillä villapaitoja mukana. Lomareissumme suuntautui välittömästi kohti etelää, muistelee Tuomo Tolonen.Viirejä pitäisi myydä nykyäänkin
Aikoinaan viireistä tehtiin niin laadukkaita, ettei ajan hammas ole edes haalistanut värejä. Tolonen toivoisikin, että kaikenlaisia viirejä olisi edelleen myynnissä.
- Kioskeissa näitä pitäisi olla turisteille tarjolla. Viiri on helppo muisto sieltä missä on käynyt. Minusta ne ovat mukavia ja komeita. Onhan näitä helpompi katsella seinällä kuin valokuvakansioiden selailu.
- En varmasti koskaan hävitä näitä. Toivottavasti ei jälkipolvikaan, sanoo Tuomo Tolonen.

Lähde: http://yle.fi/uutiset/viireissa_vilisee_muistoja

Voit myös kuunnella Tuomo Tolosen haastattelun: "Viireissä vilisee muistoja. Ennen vanhaan lomareissuilta tuotiin usein matkamuistoksi viiri. Matkailuviirit olivat suosiossa erityisesti 60-, 70- ja 80-luvuilla. Kajaanilainen Tuomo Tolonen reissasi paljon kesälomilla noina vuosikymmeninä, ja suurin osa viireista on edelleen tallella. Ne koristavat Tolosen kesämökin. Lähde: http://arenan.yle.fi/radio
  • Pituus: 7 min.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti